Cum aplici polistirenul pentru termoizolaţie exterior pe faţada locuinţei?

Se verifica suportul si apoi se monteaza profilul de soclu. Peretele trebuie sa fie cat mai plan, abaterile maxime sa fie sub 2 cm pe intreaga lungime. Se pune material pe placa de polistiren si se aplica, tesut, incepand de la profilul de soclu.
La colturile cladirii polistirenul trebuie imbinat la fel, tip zidărie (tesut), pentru a evita posibilitatea  aparitiei fisurilor. In cazul geamurilor si usilor, termoizolarea se poate realiza utilizand polistiren de grosimi diferite. La geam, placile de polistiren trebuie lipite astfel incat rosturile dintre placi sa nu fie in continuarea muchiilor geamului, atat pe orizontala cat si pe verticala, evitandu-se astfel posibilitatea aparitiei crapaturilor.
In cazul în care este necesara trecerea de la o dimensiune de polistiren la alta se impune mentinerea unei distante minime de 10 cm între locul imbinarii placilor de polistiren si locul treptei de zidarie.
In cazul constructiilor lipite sau realizate din materiale diferite, se utilizeaza un profil de dilatare. Temperatura minima de lucru trebuie sa fie de 5 grade C. Adezivii recomandati doar pentru placarea cladirilor cu polistiren expandat sunt: Weber P37, Duraziv AT 30
Pentru placarea polistirenului extrudat si a vatei minerale bazaltice este nevoie sa se utilizeze adezivi cu proprietati speciale precum Weber P50Duraziv AT 37 sau Hasit 605.

Daca este necesar, se slefuiesc in plan placile din polistiren utilizand hartie abraziva de granulatie mare. Se monteaza profilele cu plasa pentru colturi. Pentru evitarea aparitiei fisurilor, se armeaza suprafetele din jurul geamurilor utilizand atat profile cu plasa cat si bucati dreptunghiulare din plasa de 20/30 cm care se aplică pe diagonala, la colturi.
Se intinde adezivul pe suprafata polistirenului utilizand gletiera din inox, apoi se inglobeaza plasa si se finiseaza imediat cu al doilea strat de adeziv.
Dupa terminarea aplicarii adezivului, la profilul de soclu se taie plasa. Pentru obtinerea unei suprafete fine, fara denivelari, aceasta se poate driscui înainte ca adezivul sa fie intarit. Adezivii care se pot utiliza pentru armarea polistirenului sunt: Duraziv AT 31, Duraziv AT 33, Duraziv AT 37Hasit 803, Hasit max 8, Weber P39, Weber P40, Weber P50, Weber R50.
Pentru armarea polistirenului extrudat si a vatei minerale bazaltice este necesar sa se utilizeze unul din adezivii speciali cu care s-a placat sau un adeziv special folosit doar pentru armare ca Weber R50.

Tencuiala decorativa se poate aplica atat pe termosistem cat si pe tencuielile clasice. Insa, suprafata suport trebuie sa fie neteda, uscata, fixa, rezistenta si curata si sa aiba varsta de maturare. Inainte de aplicarea tencuielilor decorative, suprafata suport trebuie tratata cu un strat de grund de amorsaj precum Weber G700 sau Baumit UniPrimer si lasata sa se usuce intre 12 si 24 de ore. Tencuiala decorativa se aplica in strat subtire cu o gletiera din otel inoxidabil pe un perete fara intrerupere. Structura dorita se obtine prin driscuirea circulara sau liniara a tencuielii decorative cu o drisca din material plastic sau polistiren imediat dupa aplicare. Temperatura de aplicare este cuprinsa intre 5ºC si 30°C. Tencuiala decorativa trebuie protejata de ploi, razele soarelui sau alte intemperii pana se usuca.
Sfaturi utile pentru termoizolaţie exterior a fost ultima data modificat pe 20 decembrie 2015 de catre Mensonică